foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Cetawikia.nl is jouw bron van informatie over cetacea. Hier kun je alle informatie vinden over deze fascinerende dieren. waaronder honderden pagina's, foto's, blogs en nieuwsberichten/ Wanneer men spreekt over cetacea gaat het over walvissen, dolfijnen en bruinvissen, de zogeheten 'walvisachtigen'. Dit zijn zeezoogdieren die zich volledig hebben aangepast aan een leven in het water. Lees meer

.

.

 

Hoe is het nu met dolfijn Femke?

Femke is een vrouwelijke tuimelaar in het dolfinarium van Parc Asterix, een frans pretpark vlakbij Parijs. Hier heeft ze echter niet altijd gewoond. Ze komt oorspronkelijk uit het Dolfinarium in Harderwijk waar ze na een ziekbed van twee maanden helemaal hersteld is van een alvleesklierontsteking. Volgens het Dolfinarium in Harderwijk is het de eerste keer dat een dolfijn van deze lastige kwaal geneest. Een team van zowel dierenartsen als gewone artsen hebben de behandeling mogelijk gemaakt. Twee maanden lang moest Femke dagelijks uit het bassin worden getild om te worden behandeld.

Hoewel Femke volledig is genezen en zelfs sindsdien weer voor nageslacht heeft gezorgd is ze duidelijk anders dan andere dolfijnen. Haar uiterlijk valt het meeste op; Haar formaat is uitzonderlijk, met duidelijke vetophopingen. Haar rugvin is volledig gebogen en in haar zij en op haar rug zitten duidelijke kuilen. 

Lees meer...

De dolfijnen van Parc Asterix

Parc Astérix is een Frans attractiepark in Plailly, ongeveer 35 km ten noorden van Parijs. Het is gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix van Albert Uderzo en René Goscinny. Het park opende in 1989 en is ondanks directe concurrent Disneyland Parijs is het erg populair.  Qua bezoekersaantallen kan het park overigens niet worden vergeleken met Disneyland Parijs, dat in tegenstelling tot Parc Asterix ook nog eens het hele jaar geopend is. Het park staat bekend om zijn vele shows, waaronder een voorstelling met dolfijnen.

De eerste zes dolfijnen arriveerden in 1988. Inmiddels leven er zeven dolfijnen in Parc Asterix en zijn er over de jaren heen vele geboortes geweest en woont er zelfs een oude bekende! De dolfijnen delen hun habitat genaamd "Theâtre de Poséidon" met Californische zeeleeuwen. Wil je meer weten over de dolfijnen die in dit park leven? Lees dan gauw verder en maak kennis met de dolfijnen uit Parc Asterix!

Lees meer...

De dolfijnen van het Dolfinarium - Update 2018 

Zoals ieder jaar plaatsen we weer een blog die de dolfijnen uit ons eigen Dolfinarium voorstelt. Nu alle geplande verhuizingen voor 2018 zijn geweest kunnen we de versie van 2018 weer publiceren!

Het Dolfinarium in Harderwijk is het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965. Inmiddels leven er 27 dolfijnen in het Dolfinarium in twee verschillende verblijven. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel zeven verschillende soorten zeezoogdieren; De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Verder zijn er verschillende haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! In 2010 kwam het Dolfinarium wereldwijd in het nieuws dankzij de opvang van Orka Morgan.

 

Lees meer...

 

De Walvisweken - een verslag

Leuke speurtochten, kijktochten en spelletjes doen in het thema walvissen? Picknicken op de steiger met een walvisstaart op de achtergrond? Je  SOS-Dolfijn Diploma halen in het reizende walvisziekenhuis? Het kan allemaal tijdens de Walvisweken in de zomervakantie! Op verschillende locaties doen musea mee aan dit leuke initiatief om jong en oud te leren over dit bijzondere zoogdier en het belang van schone oceanen! 

Na vier eeuwen walvisvaart dreigde de walvis uit te sterven en werd de zeereus een beschermde diersoort. De vier musea en partner Wereld Natuur Fonds (WNF) vertellen tijdens de Walvisweken, ieder vanuit hun eigen collectie of expertise, het verhaal van de walvis. Van walvissen spotten en familiecolleges tot walvisspellen en het maken van een walvisanimatiefilmpje: er zijn in de zomervakantie volop activiteiten voor het hele gezin.

Lees meer...